Home > Materiale > EPDM > HDPE > Descriere HDPE

Descriere HDPE

   Geomembrane HDPE si tehnologii moderne pentru constructii - materiale geosintetice cu functie de impermeabilizare, alternativa la etansarile traditionale cu argila. Aceste materiale sunt intalnite intr-o multitudine de lucrari ingineresti, cum ar fi: baraje, diguri, depozite de deseuri, ecrane verticale de etansare, canale, rezervoare, tuneluri etc. Avantajele utilizarii materialelor geosintetice sunt legate de proprietatile lor de impermeabilizare, care sunt superioare celor ale materialelor minerale utilizate in mod traditional. De asemenea, ele sunt disponibile pe orice amplasament, iar punerea lor in opera este mult mai simpla.

Geomembrane HDPE

Geomembranele sunt produse polimerice plane, subtiri, sub forma de folii, cu permeabilitate foarte scazuta, utilizate pentru etansare (impermeabilizare), in contact cu pamanturi sau alte materiale, in domeniul constructiilor. Principalii polimeri utilizati sunt: polietilena de inalta, medie, joasa sau foarte joasa densitate (HDPE, MDPE, LDPE, VLDPE). in prezent, datorita bunei sale rezistente la actiunea diferitilor agenti chimici, cea mai utilizata este polietilena de inalta densitate (HDPE). Geomembranele sunt fabricate cu grosimi mai mari de 0,5 mm si pana la 5 mm. Grosimea uzuala pentru geomembranele ce intra in structura sistemelor de etansare variaza intre 1 si 3 mm, o grosime mare asigurand o robustete sporita, dar o flexibilitate redusa. Datorita cresterii cererii de materiale polimerice de etansare, in ultimii ani au fost puse la punct numeroase tipuri de geomembrane care sa raspunda celor mai diferite nevoi din domenii din cele mai diverse. Astfel, pentru impermeabilizarea taluzurilor sau versantilor se pot utiliza geomembrane rugoase, pe una sau pe ambele fete, pentru a se imbunatati stabilitatea acestora pe pante. Pentru impermeabilizarea constructiilor de beton se folosesc geomembrane cu protuberante, numite si "crampoane" care se monteaza pe cofraj inaintea turnarii betonului, cu "crampoanele" catre interior.

Caracteristici ale geomembranelor

Geomembranele sunt in general de culoare inchisa (datorita aditivilor pe baza de negru de fum, care le protejeaza contra efectelor nocive ale razelor UV), dar exista si geomembrane albe, care reduc absorbtia de caldura si, respectiv, dilatarea termica, permitand si detectarea mai rapida a unor eventuale defecte. Recent, au aparut si geomembrane de alte culori, in special pentru aplicatii de tipul lagunelor, piscinelor etc. Instalarea geomembranelor se face prin derularea produsului, manual sau mecanizat, imbinarile dintre rulouri sau de la colturi realizandu-se prin suprapunere si sudare. imbinarea foliilor constituie principala zona sensibila a unei etansari, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita acestui aspect. Procedeul de imbinare a geomembranelor depinde de natura produsului, de disponibilitatea unei tehnologii si a aparaturii aferente, de fiabilitatea necesara si de conditiile din santier, fiind in general de doua categorii: prin contact termic cu ajutorul unui aparat dotat cu o pana termica care se incalzeste pana la 450 grade C sau, imbinare termica prin extrudare. Intrucat de calitatea imbinarilor depinde eficacitatea impermeabilizarii, sudurile se testeaza in santier. Exista si geomembrane care au fata inferioara conductoare. Stratul conductor este incarcat prin inductie, iar fata neconductoare este testata prin baleiaj electric, orice perforatie declansand o scanteie si o alarma sonora. Geomembranele isi gasesc utilizari multiple la: rezervoare sau bazine pentru lichide, canale de aductiune, de irigatii, diguri sau baraje, tuneluri, galerii, amenajari piscicole, lagune, etansari de baza si suprafata la depozite de deseuri menajere sau industriale (geomembranele fiind impuse in acest caz prin legislatia nationala), etansari pentru evitarea infiltratiilor in pamanturi argiloase, sensibile la umezire sau gelive.

Acte normative

Utilizarea materialelor geosintetice la lucrarile de constructii este reglementata in Romania prin Normativul MTCT NP 075/2002. Pentru lucrarile de depozitare a deseurilor, utilizarea geomembranelor si geocompozitelor bentonitice se face conform HG162/2002 si a Normativului tehnic al MAPM aprobat prin Ordinul 1147/2002, fiind in curs de elaborare la MTCT si un ghid de proiectare.

Foto HDPE

Home

Hidroizolatii cu EPDM si TPO si impermeabilizari HDPE - Technic Invest Group Construct SRL